RASSPECIALEN 1985
Rönninge Kungsgård • 27 Maj 1985 • Domare: Mrs Ida Sills, England

BIS: Ch Perfect-Angel
BIM: Ch Blå Skuggans Guiness HimselfBH-1 Ch Blå Skuggans Guiness Himself äg: Ann-Marie & Rolf Lyberg, Vallentuna
BH-2 Labels Lazy Bolero äg: Siv Österlund, Hägersten
BH-3 Ch Blå Skuggans Mowie Star äg: Ann-Marie & Rolf Lyberg, Vallentuna
BH-4 Moon-Shadow äg: Lise-Lotte Nilsson, Årsta
BH-5 Ch Flamengos Jamir äg:

BT-1 Ch Perfect-Angel äg: Lise-Lotte Nilsson, Årsta
BT-2 Flamengos Jeziba äg: Irma Dovertie, Stocksund
BT-3 Ch Blå Skuggans Up To Date äg: Ann-Marie & Rolf Lyberg, Vallentuna
BT-4 Ch Blå Skuggans Next Star äg: Ann-Marie & Rolf Lyberg, Vallentuna
BT-5 Blue Mist Cotton Candy äg: Britta Östbro-Persson, Kumla & Lyberg, Vallentuna

Bästa tikklass
BIS - Ch Perfect-Angel

Rapport från domaren Mrs IDA SILLS

Den lyckligaste dagen som jag upplevt på länge blev den på Rönninge då jag fick döma min favoritras. Antalet deltagande hundar var mindre än vad jag hade hoppats på, men kvaliteten på de utställda hundarna var istället mycket hög.

Det första jag lade märke till var presentationen, från erfarna kennlar till nyaste medlemmar, alla hundarna var vackert klippta och välfriserade. Jag vet vilket jobb det ligger bakom för att uppnå ett sådant fint resultat. Tack alla för detta.

Bästa tikklass
Bästa tikklass, 1:a Perfect-Angel, 2:a Flamengos Jeziba, 3:a Blå Skuggans Upe To Date
4:a Blå Skuggans Next Star 5:an Blue Mist Cotton Candy syns ej på bild

BÄSTA TIK samt BEST IN SHOW blev Norduch Perfect-Angel, uppfödd och ägd av Lise-Lotte Nilsson. Hennes namn var mycket bra valt, hon var för mig den mest perfekta bedlington jag sett på länge. Hennes rätta klassiska blå färg fängslade mig verkligen. Att gå igenom henne gjorde henne verkligen inte sämre, hon var lika bra som hon såg ut. Hon är inte två år ännu och kommer säkert i fortsättningen att bli en vinnare isärklass likt berömda Intuch Blå Skuggans Mowie Star som imponerade så i England.

BÄSTA HANE blev den fina unga Intuch Norduch Blå Skuggans Guiness Himself, en verkligt prisvärd champion på alla vis, knappt 3 år gammal och son till den underbara Intuch Blå skuggans Next star som också gjorde starkt intryck på oss i England, uppfödd och ägd av Ami & Rolf Lyberg. Vad stolta de skall vara för Cliff, jag önskar dem lycka till!

BIS-valp 1985
BIS-valp Flamengos Jirizza med ägaren Irma Dovertie och domaren Mrs Ida Sills.

BÄSTA VALP blev söta Flamengos Jirizza uppfödd av Irma Dovertie, bara sju månader och redan med en champions grace och säkerhet. En hund som jag verkligen skulle vilja äga. Den kommer säkert att slå rekord. Lycka till i framtiden!

BIS-unghund
BIS-unghund Flamengos Jiziba med ägaren Irma Dovertie.

BÄSTA UNGHUND blev Flamengos Jeziba, en annan utmärkt ung blå tik från samma kennel. Hög kvalitet och siktar säkert mot stjärnorna. Uppfödd och ägd av Irma Dovertie. Gratulerar!

Veteraner
1:an och 2:an i veteranklass hanar, Ch Blå Skuggans Movie Star med ägaren
Ann-Marie Lyberg samt Ch Flamengos Jamir med uppfödaren/delägaren Irma Dovertie.

BÄSTA VETERAN blev GB Intuch Norduch Blå Skuggans Mowie Star, vid knappt 8 års ålder, ser han ut som bara hälften av sin ålder, denna utmärkta hund. Han har fortfarande många vinster att hämta samt mycket att föra vidare i avel. Uppfödda och ägda av de underbara "ambassadörerna" Ami & Rolf Lyberg.

BÄSTA PAR blev Labels Lillie Marlene och Intuch Norduch Labels Loramie (som också blev bästa sandfärgade hund). Ett tjusigt sandfärgat par. Bra framförda på alla sätt. Uppfödda av Ulla & Bengt Nilsson. De gjorde ett vackert intryck.

BÄSTA BLÅ hund blev Such Flamengos Jamir, en vacker typ, stor och charmant för att vara 11 år gammal. Uppfödd av Irma Dovertie, ägd av dns och Siv Eriksson.

Grupperna facinerade mig verkligen, jag skulle vilja se de på våra egna utställningar i England. De är verkligen roliga.

BÄSTA AVELSGRUPP blev Blå Skuggan med GB Intuch Norduch Blå Skuggans Mowie Star som "stamfar", en mycket valbalanserad linje, alla med faderns typ och kvalité. Ett verkligt nöje att se. Jag utdelade även hederspris. Jag måste för rättvisans skull även nämnaden andra gruppen med Intuch Norduch Blå Skuggans Following Star i spetsen, som var en god tvåa med samma kvalité och typ spm vinnargruppen.

UPPFÖDARGRUPPEN, det var bara en grupp deltagare, men den var mycket jämn med BEST IN SHOW och BEST IN SHOW VETERAN i sin grupp. En grupp att minnas, också värda ett hederspris, och för uppfödarna Ami & Rolf Lyberg att vara stolta över.

JUNIORHANDLING med endast två deltagare, men båda med säkert sätt att visa sin hund. Vinnaren blev en ung flicka, som jag tyvärr glömde att fråga vad hon hette (Malin Byberg, övers. anm), jag hoppas hon förlåter mig. Hon var en första klassens "handler", mycket skicklig, kommer att göra bra ifrån sig. Lycka till i framtiden.

Tvåan Dennis Lyberg, denna unge man visste sin sak, verkligen anmärkningsvärt för att vara 8 år, men hade inte ännu en vinnarhandlers "drive". Ett lovande svar på Englands Geoff Corish när han bli äldre. Jag önskar honom lycka till! Bra gjort av dem båda.

I det stora hela tycker jag era bedlingtonterriers är bra. Storlekarna bra. Djupt liggande ögon med dett rätta terrieruttrycket. De flesta betten var bra. Öronen för det mesta bra och rätt ansatta. Rörelserna utmärkta. Pälsarna var inte alltid så bra, men det var en svår tid på året. Bra halsar och välplacerade skuldror. Huvudena för det mesta bra. Jag var mycket glad att se så fina temperament. Det är så viktigt och visar uppfödarens kvalité, för vilket jag måste gratulera er alla.

Vad jag önskar att jag hade haft fler första pris att dela ut. Det var många hundar som var värda det.

Till de utställare som inte fick något denna gång vill jag säga: tappa inte modet, skillnaden mellan hundarna var så lite, så ni kommer säkert vinna en annan gång.

Jag var ledsen att jag inte kunde prata med så många av er (beroende på språkproblem). Tack alla, att ni var så sportsliga och gjorde min uppgift till ett nöje.

Jag vill tacka de ansvariga för att ni inbjudit mig som domare till den underbara utställningen. Jag vet vilket hårt arbete och slit som ligger bakom för att få en lyckad utställning. Lovord måste till utställningskommittén med medhjälpare, som hade ordnat den stora utställningsringen på den välklipptn gräsmattan, samt stora tack till Göran Nilsson, fösta klassens ringsekreterare. Han hjälp var verkligen uppskattad. Tack till personalen på Kungsgården för den goda lunchen + dryck under dagen.

Höjdpunkten för mig var att få mottaga den vackra tavlan med ett bedlingtonhuvud på. Tyvärr hade jag inte möjlighet att tacka konstnärinnan personligen (Ann Ocka, övers. anm.). Jag vill att hon skall veta att den givit mig stor glädje och hänger nu på hedersplats i mitt hem som en påminnelse om den underbara dagen tillsammans med er.

Det var mitt första besök i Sverige och jag hoppas att det inte kommer att bli mitt sista. Under tiden får jag leva på minnena av ett varmhjärtat folk och deras verkligt underbara bedlingtonterriers

Ida Sills

Stort tack till Lise-Lotte Nilsson för BIS-bilden.

De andra bilder är ur Irma Doverties fotosamling.